Színjátszócsoportunk

Mesék a bőröndből - interaktív mesék

Felkészítő és feldolgozó foglalkozások

Kulisszajárás

 

Színjátszócsoportunk

Hogy gondoskodjunk a színészi utánpótlásról és felkeltsük a gyerekek színház iránti érdeklődését 2007-ben létrehoztunk egy diákszínjátszó csoportot, melynek jelenlegi tagjai 10 és 16 év közötti tanulók. A próbák német nyelven, a DBU próbatermében minden szerdán 16:00-18.00-ig Lotz Katalin igazgatónő, valamint Rebekka Bareith drámapedagógus vezetésével folynak.

A tavalyi évben a diákok a "Matekóra: alfától algebráig" című előadást alkották. Az előadáshoz Lotz Dóri egy Making off videót készített.

Hogy a gyerekek időben megismerjék egymást, és igazi közösséggé váljanak, kérjük az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat minden év szeptemberéig jelezzék.

 

Mesék a bőröndből - intaraktív mesék

A „Mesék a bőröndből” egy, a szokásostól eltérő német óra óvodások és iskolások számára. Mivel ez a korosztály a német nyelvvel még csak ismerkedik, egyes szavak és kifejezések mindkét nyelven elhangzanak. A csodabőrönd finoman festett falapjai díszletként szolgálnak, ami előtt a színészek bábok segítségével életre keltik a mesét. A mesék 20- 45 percesek, így tökéletesen igazodnak a gyerekek koncentrálóképességéhez.

A bábok és a bőrönd méretei miatt az ajánlott nézőszám maximum 60 fő.

Az előadás időpontja egyéni megállapodás szerint történik.

Repertoár:

Az oroszlán és a nyúl

Egyszer volt hol nem volt egy falu, amelyben minden állat együtt élt boldogan. Mindenkinek megvolt a saját feladata: a kakas volt a polgármester, a hód az építész, a tehén mindenkit ellátott tejjel, a róka pedig művészként tűnt ki a közösségből. És a nyúl?... hát, ő is ott volt.

Szóval minden állat együtt élt ebben a faluban. Kivéve az oroszlánt. Tőle mindenki félt. Ő a falu fölé magasodó hegyen lakott, és ha kedve szottyant, éjjel titokban leosont a faluba és magához ragadott egy állatot.

Egészen mostanáig: ma viszont kakas polgármester úrnak ádáz terve támad… és a nyúlra hárul a feladat, hogy hajtsa végre.

Közreműködik: Rebekka Bareith és Melissa Hermann

Az előadás időtartama: 40 perc

 

 

Grimm testvérek: A halász meg a felesége

Közreműködnek: Melissa Hermann, Zakariás Máté

„Volt egyszer egy halász s annak felesége. Egy kicsi putriban laktak, a tenger partján, s bizony nagy szegénységben éltek.
Egy szép napon, azonban a halász horgára akadt egy csodálatos aranyhal…”

Német- magyar zenés mese, a nagyravágyásról és a boldogulás kereséséről, a Grimm testvérek írásából kiindulva.
 

 

Grimm Testvérek: Tűzmanócska

Közreműködnek: Paula Donner, Boglári Tamás

Egy mese arról, hogy milyen veszélyes lehet a meggondolatlan beszéd, és arról, hogy a gonoszság ellen soha nem szabad feladni a harcot.

Egy titokzatos manó varázslatának segítségével a kedves és szép molnárleány a királyfi felesége lesz. Mesés ugye? Àm egy napon a manó kopogtat az ajtaján, és segítségének borzasztó díját követeli. A Rumpelstielzchen marionettekkel meséli el a klasszikus Grimm történetet, kicsit a mai kor nyelvén, de az eredeti fordulataival. Megmenekül-e végül a lány? Kiderül, ki a titokzatos manó? Az izgalom garantált!

fotó: www.zentrum.hu

 

Grimm testvérek: Az aranylúd

Közreműködik: Boglári Tamás

A Grimm-testvérek meséje úgy indul, mint egy társadalmi kórkép: depresszió, megkülönböztetés, csonka családok.

Persze a végén minden jóra fordul, hála az Aranylúdnak, és a titokzatos Erdei Emberkének: a szomorú királylány és a Dummlingnak becézett legkisebb testvér hosszú és viszontagságos kalandok után végre egymáséi lehetnek. 

A többiek pedig? Róluk legyen annyi elég: ha az erdőben valaki megszólít, és enni kér, egy ropit nyugodtan adhatsz neki.   

 

 

 

 

 

Grimm testvérek: Piroska és a farkas

Közreműködik: Boglári Tamás

Piroska, aki anyukája után a nagymamáját szereti a legjobban a világon, szomorúan unatkozik iskola után.
Szomorúan? Unatkozik? Aki Piroskát ismeri csak nevet ezen!
A talpraesett kislány kalandjai a mindenki által ismert történet új verziójában sem telnek izgalom és nevetés nélkül.

 

Felkészítő és feldolgozó foglalkozások

Felkészítő foglalkozások:

Ahhoz, hogy a színházlátogatás a diákok számára maradandó élményt jelentsen, az előadásnak meg kell szólítania őket. Az iskolai tanóra keretében történő előzetes felkészülés és a látottak utólagos feldolgozása elősegíti az új élmény beépülését a már meglévő tudásanyagba. Ezért kínáljuk fel az iskolában történő, az aktuális előadásra vonatkozó felkészítő óra lehetőségét, hogy a színházlátogatás valóban emlékezetes legyen.

A foglalkozást és a hozzá kapcsolódó segédanyagot az Önök javaslatainak, igényeinek figyelembevételével, a középiskolai tananyagra támaszkodva állítjuk össze.

A felkészítő óra időpontja előzetes egyeztetés szerint történik.

Feldolgozó foglalkozások:

Az előadás után beszélgetés a látottakról a színház egyik művészeti munkatársának vezetésével. A diákok csoportos színházlátogatás keretében megvitathatják és elmondhatják véleményüket az előadásról. A kritikai visszhang számunkra is hasznos, hiszen ennek fényében tudjuk repertoárunkat a közönség igényeihez igazítani.

Kérjük, hogy igényüket legalább egy héttel előadás előtt jelezzék!

 

Kulisszajárás

Szeretné megismerni a színház épületét és a benne dolgozók hétköznapjait? Vessen egy pillantást a DBU kulisszái mögé!

Tekintse meg a színpadot, a próbatermet valamint színpadtechnikai berendezéseinket, az öltözőket és fedezze fel gazdag jelmeztárunkat. Munkatársunk vezetésével olyan helyeken járhat, ami a nézők előtt általában rejtve marad, és megismerkedhet a színház működésével.

Kérjük, hogy igényükről legalább egy héttel a kívánt időpont előtt értesítsék a színházat. Próbák és előadások idején a szolgáltatás szünetel. Vezetést minimum 6 fős csoportok részére tudunk biztosítani.