A Magyarországi Német Színház Szekszárd városközpontjának egyik legszebb épületében, a szecessziós stílusban épült egykori Világ Mozgó moziban talált otthonra.

Az immáron 30 éve működő, kisebbségi létéből kifolyólag speciális helyzetben lévő intézmény Magyarország egyetlen professzionális német nyelvű színháza, s egyben Tolna Megye egyetlen teátruma. Elsődleges feladatai közé tartozik a német nyelv ápolása és közvetítése, valamint a magyarországi németség kulturális értékeinek megőrzése. A színház a német kisebbség és a magyar lakosság közötti kulturális párbeszéd nyílt fórumaként is működik. Sokszínűségéről tanúskodik, hogy a magyar szöveg vetítésének köszönhetően a németül nem tudó közönség számára is elérhetővé teszi a színházi élményt.

Az évadonként tematikusan szerveződő, gazdag repertoár (klasszikus évad, jubileumi évad) igyekszik minden korosztály igényeit kielégíteni: a gyerekeknek, diákoknak mesével, ifjúsági előadásokkal készülünk; felnőtt nézőinknek komédiákat és tragédiákat ajánlunk, emellett musicaleket, zenés kabaré-esteket is műsorra tűzünk. Igyekszünk azonban minden esetben a német nyelvű klasszikus és kortárs drámairodalomra helyezni a hangsúlyt.

A színházi előadások mellett hagyományteremtő szándékkal megemlékezünk a magyarországi németek és a színházi világ jeles eseményeiről is: Koch Valéria magyarországi német költőnő születésének évfordulója alkalmából rendezvényt tartunk középiskolás tanulók részére; a Színházi Világnapon kulisszajárásra invitáljuk az érdeklődőket. Saját fesztiválunkat, a Mini-Évadot minden év májusában tartjuk, amikor is az évad lezárásaként két nap leforgása alatt az összes újonnan bemutatott darabunkat újból műsorra tűzzük.

A magyarországi németség szórványos elhelyezkedése miatt igen nagy a tájelőadások jelentősége. Évadonként két előadást kifejezetten turné-darabnak tervezünk kevés szereplővel, könnyen szállítható díszlettel, hogy azokhoz is eljuthassunk egy-egy vendégelőadás alkalmával, akik nem tudnak ellátogatni hozzánk Szekszárdra. A műfaji sokszínűségről árulkodik, hogy felolvasóest, workshop és utazó bábszínházi produkció egyaránt szerepel a repertoárban.

A társulat szakmai munkáját művészeti és kulturális szempontból számos külföldi vendégszereplés inspirálja. A nemzetközi tapasztalatok a minőségi munkát szolgálják, valamint újabb partnerkapcsolatok kialakulását teszik lehetővé. A bautzeni Német-Szorb Népszínházzal és a temesvári Német Állami Színházzal különösen szoros a szakmai együttműködés.

Színházunknak jelenleg 20 alkalmazottja van. Társulatunk 5 állandó taggal dolgozik, akik különböző német nyelvterületekről érkeztek Magyarországra. Az egyes produkciókra szerződtetett magyar és külföldi vendégművészek nemzetközi csapatot alkotnak. A sokféle színházi kultúra találkozása termékenyen hat az alkotómunka folyamatára.

A jövőben is a német nyelv és kultúra fontos és kiemelkedő központja kívánunk maradni, mely az európai egység szellemében sokszínűség jellemez.

Az épület története

„...új színek és alakok lovagolnak a fénylegyezőn
olcsó s remek élvezet összecsodálni e gyors jelenéseket itt...”

(Babits Mihály: Mozgófénykép. Részlet)

A Deutsche Bühne Szekszárd Garay téri otthona eredetileg filmszínháznak épült. Amikor a mozgófilm elindult hódító útjára, a város polgárai sokáig csak újsághírként olvashattak az új csodáról. Aztán 1912. december 2-án, a Szegzárd Szállóhoz tartozó színházteremben találkozhattak is a varázslattal; hetente négyszer Garay Mozgó néven egy zajos gép mozgóképeket vetített a falra.

A nagy érdeklődés érlelte meg Káldi Gyula üzleti vállalkozását, egy igazi filmszínház felépítésének a tervét. 1913. október 29-én megnyílt Szekszárd első mozija, a Világ Mozgóképszínház. „Egész kis tündérvár” – lelkesedett a helyi újság. A szecessziós stílusú elegáns épület Uglár János építészt dicséri. Tükrökkel díszített előcsarnokból nyílt a pénztár és a ruhatár. Kétoldali bejáraton át 30-szor 8 méteres nézőtér fogadta a belépőt, szemben 6-szor 5 nm-es vetítővászonnal. Az oldalfalakat Keil György pécsi festő művei ékesítették és a nézőteret 180 égő világította meg. Padlórácsokon áramlott a földalatti központi fűtés melege. A 465 férőhelyes nézőtér erkélyén plüssel bevont páholyok kínálták a legkényelmesebb helyeket. Ide az előcsarnokból vezetett két feljáró. Az erkélyről az utca felőli teraszra lépve szép kilátás nyílt a Garay térre. Egy átjáró a télikertben működő büféhez invitálta a vendégeket.

A némafilmek utáni szenzációként, 1930-ban vetítettek először hangosfilmet. A Világ Mozgó évtizedekig számított Szekszárd legnépszerűbb szórakozóhelyének. Több volt, mint mozi, 8x3 m-es színpada otthona lehetett a prózai és a zenei pódiumműsoroknak is.

Amikor 1970-ben elkészült Szekszárd másik impozáns mozija, a Panoráma Filmszínház, a hajdani Világ Mozgó is, kisebb nézőtérrel ugyan, de a filmművészet szolgálatába állt az épületet 1986. május 7-én sújtó tűzesetig. Ismét felújítva még néhány évig a filmművészet otthona maradt, de 1991-ben végleg bezárta kapuit. Megkezdődtek az átalakítási munkák, melynek eredményeként ismét színház született Szekszárdon, Magyarország Német Színháza. A Deutsche Bühne Ungarn 1994-ben húzta szét függönyét, hogy „új színek és alakok” jelenjenek meg színpadán, immár színházként és német nyelven szólva közönségéhez.

Kaczián János

Lotz Katalin igazgató pályázata 2017.

MNOÖ Stratégia

A Magyarországi Német Színház Szervezeti és Működési Szabályzata

HÁZIREND

Színpadrajz